A konvertálóprogramok használatakor előfordul, hogy hibaüzenetet kapsz valamiért. Ebből vannak olyanok, amik típushibák és nagyon könnyen orvosolhatók. Kérlek olvasd végig ezt a cikket, és ha ezek után sem találtál megoldást a problémádra, akkor írj nekem emailt.

Az emailhez csatold a képernyőképet (PrintScreen gomb, vagy PrtSc gomb, jellemzően az Insert vagy Delete gomb mellett van a billentyűzeten) és írd meg, mit próbáltál csinálni éppen akkor, amikor hibaüzenetet kaptál. Az emailnek mindig legyen tárgya, mely leírja a problémát pár szóban. Ez nagyban megkönnyíti nekem a rendszerezést. Előre is köszönöm.

BIZTONSÁGI MÁSOLAT
Ha kapsz tőlem egy konvertálót, rögtön csinálj belőle egy biztonsági másolatot, mert amikor használni kezded és valami esetleg elállítódik benne, akkor elő tudod venni a biztonsági másolatot, amiben jók a képletek. Fontos, hogy a biztosnági másolatba ne írj bele semmit. Mielőtt használni kezded, még akkor csinálj belőle egy biztonsági másolatot!

CÉGENKÉNT KÜLÖN EXCEL FILE
Minden partnerednek csinálj egy külön excel file-t Még ha a beállítások hasonlóak is, a kontír szabályoknál biztos lesz eltérés, hiszen a szállító-vevő különbözik. Ha minden partnert ugyanazzal az excel file-lal dolgozol fe, akkor mindig újra kell írnod a kontír szabályokat.

MAKRO FUTTATÁS ENGEDÉLYEZÉSE
A konvertálóim Excel makrokat használnak. Ezeknek a futtatást engedélyezni kell az Excel programban: Beállítások → Adatvédelmi központ → Adatvédelmi központ beállítása (gomb jobb oldalt) → Makrobeállítások → Összes makró engedélyezése.

AZ ALGORITMUS SZINTE VÉGIG FUT, DE NEM MENTI EL A CSV FILE-T
Nem állítottál be könyvtárat vagy nem létező könyvtárat állítottál be. Esetleg a file neve tartalmaz olyan karaktert, ami miatt nem tudja menteni a file-t. Választ ki a megfelelő könyvtárat és futtasd újra az algoritmust.

HIÁNYZÓ DÁTUM FEJLÉC
KSZLAKET segédprogrammal próbálsz beolvasni valamit, amit KETTŐS KONVERTÁLÓVAL kellene. Ez is egy RLB segédprogram, a RLB.hu forum oldalán a gyakori kérdéseknél SEGÉDPROGRAMOK alatt megtalálod a linket ahol le tudod tölteni.

A MEZŐELVÁLASZTÁSOK VAGY ADATOK HIBÁSAK 1.
A KETTŐS KONVERTÁLÓ tud EGYSOROS és TÖBBSOROS adatszerkezetet beolvasni. Az alapértelmezett a többsoros. A bankszámlakonvertálóimnál be lehet állítani, hogy EGYSOROS vagy TÖBBSOROS adatformátumot mentsenek. A pénztárgépszalag és a számlakonvertálók jellemzően EGYSOROS adatszerkezetűek. Ellenőrizd a beállításokat.

A MEZŐELVÁLASZTÁSOK VAGY ADATOK HIBÁSAK 2.
Bankkonvertálónak a közlemény vagy partnernév rovatban pontosvessző vagy idézőjel van. Használd a KARAKTERCSERE funkciót. Kapcsold be a BEÁLLÍTÁSOK lapon és a KARAKTERCSERE lapon állítsd be, hogy a pontosvesszőt pl. kötőjelre cserélje. ";" → "-" Az idézőjelet is cserélni kell, tipkikusan aposztrófra ' (shift + 1). De akár üresen is lehet hagyni a mire cserélje mezőt, és akkor csak törli ezeket a zavaró karaktereket. Ha ezeket beállítod, akkor nem fog megtörni a mezőszerkezet.

RUN TIME ERROR 1.
Az egyik excel munkalapon lapvédelem van, emiatt a konvertáló algoritmusa nem tudja megfelelően használni. Jobb egérrel klikkelj a lapfül nevére, és a felugró menüben középtájon van a LAPVÉDELEM FELOLDÁSA. Nincs jelszóval védve.

RUN TIME ERROR 2.
A bankkonvertálókban a KONTÍR lapon egy egész sort töröltél, emiatt nem működnek jól a képletek és hivatkozási hiba van a cellákban. Vedd elő a biztonsági másolatot, és nézd meg hogy azzal jól működik-e, de mielőtt használni kezded, ne felejts el egy újabb biztonsági másolatot csinálni, hogy mindig megmaradjon egy eredeti példány, amin még nem változtattál.

PARTNERPÁROSÍTÁSNÁL NEM TALÁL MEG SEMMIT
A PARTNERTÖRZS lapon a beolvasott partnertörzs adatoknak ABC sorrendben kell lenniük az A oszlop szerint az algoritmus ezt megpróbálja sorba rendezni, de egyes Excel verziók ezt nem támogatják, emiatt nem rendeződnek sorba a tételek. Jelöld ki az A és B oszlopot a partnertörzs beolvasása után, és rendezd sorrendbe az adatokat az A oszlop szerint. Utána kezd el a párosítást.

FURCSÁN JELENNEK MEG AZ ÉKEZETES BETŰK
A bankszámlatörténet file megnyitásakor némely banknál furcsán jellennek meg az ékezetes betűk. Ennek oka, hogy más a karakterkódolás (pl. DOS-os , mi meg Windows-zal nyitjuk meg). A KARAKTERCSERE funkcióval orvosolható a jelenség. Kapcsold be a BEÁLLÍTÁSOK lapon és a KARAKTERCSERE lapon állítsd be, hogy mit mire cseréljen. Néha két karaktert kell cserélni egy karakterre. Ez leginkább a TAKARÉK Bankot érinti.

A KONTÍR SZABÁLYOKNÁL NEM ISMERI FEL A TÉTELT, PEDIG BEÁLLÍTOTTAM A KONTÍR LAPON
A bankszámlatörténetben néha a nevek végére vagy a közleményekbe kerül egy szóköznek látszó ‒ valójában chr(160) ‒ karakter. A kontír szabályokba valószínűleg bemásoltad a cégnevet, ez vitte magával ezt a karaktert is. Töröld ki a MIT KERESSEN? oszlopokban lévő szöveg végéről ezt a furcsa szóközt, és megjavul a kontír szabály.

MINDEN TRANZAKCIÓT ‒ VAGY NAGYON SOKAT ‒ FÜGGŐ TÉTELRE TESZ
A KONTÍR lapon kell megnézni, hogy a HOL KERESSEN mezőbe jól vannak-e beállítva a bankszámlatörténet oszlopok elnevezései. Esetleg a kontír szabályokon kell finomítani. A kontír szabályoknál mindiíg balról jobbra haladva kell beírni a mezőkbe. Olyan nem lehet, hogy egy sorban írtál a D oszlopba, de nem írtál a C oszlopba.

FORDÍTVA KONTÍROZZA A TERHELÉSES TÉTELEKET A BANKSZÁMLAKONVERTÁLÓ
A Beállítások lapon az F23 cellába 384-et kell írni. Ide csak a banki főkönyvi szám ELSŐ HÁROM karaktere kell, akkor is, ha pl. 3841-re könyvelsz. Az alábontást a kontír szabályoknál add meg.

AZ EGYIK SZABÁLY MINDIG FELUGRIK A KÉRDÉSEK KÖZÖTT, PEDIG NINCS IS BEÁLLÍTVA
A KONTÍR lapon a négy MIT KERESSEN? mezőt mindig balról jobbra kell kitölteni. Olyat nem lehet csinálni, hogy a C oszlopba nem írsz semmit, de a D-be igen, mert akkor folyton kérdezni fog. Az is lehet, hogy valahol bent maradt véletlenül egy szóköz az egyik MIT KERESSEN mezőben.

NEM ÍR SEMMIT A KIEGYBIZ MEZŐBE AZ ALGORITMUS
Nem állítottad be a kontír lapon a K oszlopban a KIEGYBIZ átrakása = IGEN-t. Csak szállítónál és vevőnél kell beállítani.

NINCS KIEGYENLÍTENDŐ SZÁMLA
A számlakiegyenlítésnél csak akkor tudja összepontozni a banki kiegyenlítéseket, ha előtte már feladtad a vevő/szállító tételeket a megfelelő naplóba. Ezt is csak akkor fogja kiegyenlíteni, ha a KIEGYBIZ mezőbe pontosan a kiegyenlítendő bizonylat száma szerepel, egy szóközzel sem több, és egy betűvel sem kevesebb. A KONTÍR lap L és M oszlopaival tudod "pucolni" a KIEGYBIZ mező tartalmát, akár minden kontír szabálynál más módon. Ezen kívül, ha az ADATJAVÍTÓ MÓD-ot bekapcsolod, akkor még az EXPORT lapon mentés előtt rá tudsz nézni, hogy egyeznek-e.

FÜGGŐ TÉTELEK LISTÁZÁSAKOR HIBÁRA FUT
A FÜGGŐ TÉTELEK lapot manuálisan kell törölni, mielőtt újra megnyomod a FÜGGŐ TÉTELEK gombot. Ez azért van, nehogy véletlenül kitöröld a függő tételeidet.

KETTŐS KONVERTÁLÓNÁL HIBA: 1924, HIBAÜZENET: Z IS NOT AN OBJECT
A hiba oka a Kettős Konvertáló beállításoknál van. Csinálj egy állományrendezést és a biztonsági mentés pipát ki kellett venni a konvertáló beállításánál.