Az eddigi felhasználók visszajelzéseit csokorba szedtem, és összeraktam belőle egy gyakori kérdések cikket, hogy a típuskérdésekre könnyen választ találjatok.

Gyakori kérdések

Hol tudom megnézni a konvertáló működését?

Elkészült egy online videó, ahol a fő funkciókat bemutatom: https://drive.google.com/file/d/1ac4xb_pcQALA82jbfO6ergVvfBk-6Aep/view?usp=sharing

Mennyibe kerül a RLB bankszámlakivonat konvertáló használata?

1000Ft/hó bankonként

Vannak tételenkénti feldolgozási díjak vagy egyéb költségek?

Nincsenek.

Tetszőleges számú partnerhez használható a konvertáló?

Igen

Munkatársaim is használhatják?

Ha a könyvelőiroda megrendeli a programot a könyvelőiroda valamennyi tagja használhatja és több gépen is lehet használni.

Ki lehet próbálni a konvertálót?

Igen, DEMO-t kell kérni, az alábbi menüben: KÖNYVELŐKNEK -> DEMO IGYÉNYLÉS

Mi az az XLSM file?

A XLSM az XLSX okos nagytestvére, mely macro futtatására is képes, ezáltal a lehetőségek kiszélesednek.

Bele lehet másolni XLS file-t is?

Igen. CSV és TXT formátumot is kezel. DBF-et is beolvasm és persze XLSX file-t is.

Milyen adatokat tud beolvasni a konvertáló?

A legtöbb bank esetében a tranzakciótörténet exportját kell lementeni xls vagy csv formában. A Takarékoknál PDF kivonatból indulunk ki, de XLS formátumra konvertáljuk feldolgozás előtt.

Más bank adatait feldolgozza a konvertáló?

Nem, minden bankhoz saját konvertálóra van szükség az eltérő adatszerkezet miatt. A Bankoknál a beállítások lap felülete is különbözik, az algoritmusok is eltérhetnek. Néhány Electra rendszerű takarék feldolgozásának módja azonos.

Hosszú kivonatokat id feldolgoz a konvertáló?

Jelenleg 1000 sort dolgoz fel egyszerre. Ha ennél hosszabb, több részletben be lehet tölteni.

Több hónapot is fel lehet dolgozni egyszerre?

Igen, ha az 1000 sorba belefér.

Mi az algoritmus működési elve?

Az algoritmus a bankszámlakivonat különböző mezőiben keres karakterláncokat, és ezek alapján szabályokat lehet létrehozn, és megadni az így felismert tételek könyvelésének módját. Pl ha a közlemény rovatban szerepel a munkabér szó, akkor azt könyvelje munkabér kontírozás szerint.

Hány szabály lehet létrehozni?

100 szabály lehet beállítani, a két eleve megadott függő tétel szabályon kívül. Egy szabály több tételsort is kezel. Pl a szállító számlákban 1 szabályhoz 4 szállítónevet is meg lehet adni.

A függő tételeket hogy kezeli?

A létrehozott szabályok alapján az algoritmus megvizsgálja a tételeket. Ha pontosan egy szabály igaz a sorra, akkor lekönyveli az ott megadottak szerint. Ha egynél több szabály igaz a sorra, akkor feldob egy kérdést, hogy melyik szerint kontírozza. Ha egy szabály sem igaz a sorra, akkor függő tételre teszi aszerint, hogy a kivonatot terhelés vagy jóváírás van. A függő tételeket le lehet szűrni előre, és lehet újabb szabályok létrehozásával vagy a meglévőek finomhangolásával csökkenteni a számát.

Számlakiegyenlítés funkciót támogatja?

Igen, a KIEGYBIZ mezőt kezeli, ide lehet átemelni a kivonaton a tételek közleményét.

Mi az az ADATJAVÍTÓ MÓD?

Az algoritmus alapesetben automatikusan ment a CSV filet. Van aki még ebbe szeret belenézni, belejavítani. Ha be van kapcsolva az adatjavító mód, akkor mentés előtt megáll, bele lehet javítani az exportálandó adatokba, és utána lehet menteni a CSV file-t

Mennyi ideig tart a konvertálás?

Az első alkalommal a szabályok létrehozása miatt kb 20-30 perc lesz az első kivonat feldolgozása akkor is ha több száz tételsor van rajta. A második kb 5 perc lesz.

Több céghez szeretném használni a konvertálót, hogyan lehet megoldani?

Javasolt minden céghez külön XLSM file-t menteni, hogy a szabályokat ne kelljen újraírni.

 

A program futása közben előforduló hibák és megoldásuk:

Nem fut le a prgram: Akkor történik ha nem létező könyvtár van kiválasztva, vagy a file nevében iltott karakterek vannak.

A partner nevet újként importálja be: Valószínűleg egy szóköz eltérés van. a partnernév végén lévő szóköz levágható a beállítások lapon, vagy használd a PARTNERNÉV FELÜLÍRÁS funkciót.

Nem pontozódik össze a számlakiegyenlítés: Hasonló szóköz hiba lehet az oka, a Kontír lap KIEGYBIZ KIVENNI oszlopaiba kell egy szóközt tenni (ilyenkor minden szóközt kiszed a KIEGYBIZ mezőből)

Furcsa ékezetes karakterek vannak a CSV-ben: Sajnos a kivonat karakterkódolása nem jó, a KARAKTERCSERE funkcióval orvosolható a probléma.

Szétcsúszott a CSV: A partnernév vagy a közlemény mező ; (pontosvessző) karaktert tartalmaz karaktercsere funkcióval ki kell cserélni valami másra. pl - (kötőjel) vagy _ alsóvonal.

 Hibás kód: Nem megfelelő vagy lejárt kód. Újat kell kérni.

Függő tételek futtatása közben megáll: A Függő tételek lapot a függő tétel gomb megnyomása előtt törölni kell.