Az RLB könyvelőprogram esetében az többféle lehetőség létezik az adatok beimportálására, azonban mindegyik módzser másra való. Ez a cikk röviden bemutatja a lehetőségeket és pár dologra felhívja a figyelmet.

Három lehetőséget fogok felsorolni RLB adatbeolvasásra, melyek mindegyike más célt szolgátl. Közös bennük az, hogy mindegyikben CSV file-ok kerülnek beolvasásra. A CSV (=comma separated values) típusú file-okban az adatsorok egymás alatt helyezkednek és, míg az adatmezőket vessző vagy pontosvessző választja el egymástól. Az excel táblázatok a nyelvi beállítástól függően használják a vesszőt vagy a pontosvesszőt - kis hazánkban a vessző használatos - míg az RLB a pontosvesszőt kedveli.

CSV IMPORT

Kezdjük a legegyszerűbb adatimporttal. Az RLB menüjében van egy CSV import menüpont. Egyszerű funkció, mely a kimenő számlák beolvasását teszi lehetővé külső számlázóprogramból. Fontos figyelni dátum formátumra, az alapértelmezett excel formátumok nem kompatibilisek. A CSV első sora a mezőneveket kell hogy tartalmazza.

EGYSZERES IMPORTÁLÓ - KSZLAKET

Az EGYSZERES könyveléshez a KSZLAKET program segítségével tudunk beimportálni adatokat. A dátum alapesetben szintén nem kompatibilis az excel dátumokkal. A mezőneveknek (oszlopneveknek) itt is az első sorban a helye. Nem feltétlenül kell megegyeznie az RLB standard mező fejécekkel, importálás során lehetőség van összepontozásra. a KSZLAKET program használatakor fontos, hogy a beállításoknál az EGYSZERES legyen kiválasztva (nem ez az alapértelmezett). Ezzel a programmal lehet a kettős könyveléshez is feladni adatokat, de csak vevő számlákat.

KETTŐS KONVERTÁLÓ - KETKONV

A KETTŐS programokhoz a KETTŐS KONVERTÁLÓT (KETKONV.EXE) kell használni. A dátumformátumok itt sem kompatibilisek az excellel. az adatokat lehet egysorosan vagy többsorosan importálni. Az általam fejlesztett algoritmusok az EGYSOROS importálást támogatják.

Mindhárom adabeolvasási mód eltérő adatszerkezetű, nem lehetetlen egyikből a másikat előállítani, de kell hozzá némi informatikai jártasság.

A KSZLAKET és a KETKONV programokat az RLB ingyenesen biztosítja szerződött partnerei részére. Ha nincs meg a program, az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre kell írni. A telepítés egyszerű, de adnak hozzá részletes útmutatót is.

NE LEGYÉL BELÉPVE

Fontos, hogy ha RLB-be importálsz adatot, akkor ki kell lépned az RLB-ből előtte, ha hálozatos, akkor a többi felhasználónak is. Ellenkező esetben a rendszer kizárja a felhasználókat, Te pedig hívod az informatikust, az informatikus az RLB supportot, akik megmondják mit kell tenni, és kb fél óra alatt visszaáll a rend.

TESZT CÉG

Javaslom, hogy első néhány alkalommal teszt jelleggel importálj, pl hozz létre egy Minta Kft-t, és ahhoz töltsd be az adatokat. Ilyenkor a teszt számlákhoz is létre kell hozni a megfelelő számlatükör szerkezetet, különben hiányolni fogja az RLB.

Ha mindenképp az éles rendszerben szeretnél próbálkozni, akkor először csak pár sort importálj, ha gond lenne, kevesebbett kell törölni.

VESSZŐ ÉS PONTOSVESSZŐ

Ha magadnak csinálsz CSV file-okat, figyelj arra, hogy az EXCEL mentés esetén vesszők kerülnek az adatmezők közé. Ezt ki kell cserélni pontosvesszőre. Ennek legköknnyebb módja, ha az adott file-ra jobb gombbal rákattintasz, és NOTEPAD++ programmal megnyitod, és ott a KERESÉS menü CSERE pontjában tudod kicserélni. Ugyanezzel a programmal a KARAKTERKÓD táblázatot is meg tudod változtatni, így el tudod tüntetni a furcsa karaktereket.

Ha nem boldogulsz valamivel, keress bátran, igyekszem segíteni.